Boendet

Som äldre har man en önskan att så länge som möjligt klara sig själv. Det är just på den grunden vår boendeform vilar. Vi har skapat ett boende som ger största möjliga frihet och integritet och som dessutom ger förutsättningar för gemenskap, trygghet och viss service.

När man själv vill:

  • Kan man delta i den gemensamma måltid, lunch som serveras på vardagarna.
  • Kan man delta i gemensamma aktiviteter som ordnas.
  • Kan man fråga husmor om saker som man undrar över.
  • Kan husmor hjälpa till med kontakter, t ex kommunens hemtjänst.
  • Kan man delta i det kontaktnät som automatiskt uppstår bland de boende.

Boendeform
Sedan 1985 har vi kunnat erbjuda denna boendeform som man numera talar mer och mer om. Det året blev Kallingska Gården klar och togs i bruk och därefter har Rynningegården (1988) och Angelgården (1991) tillkommit. Alla tre Gårdarna är nybyggen och har därför byggts direkt för vår speciella boendeform.

Husmor ger trygghet
Genom ett avtal med kommunen kan vi ha minst en husmor per Gård. Genom husmödrarna skapas en grundtrygghet, gemenskap och trivsel och de svarar också för de gemensamma måltider som serveras. Våra husmödrar är erfarna och kunniga och i samarbete med kommunens hemtjänst och hemsjukvården kan de medverka till enklare insatser. Husmödrarna har också en förmåga att skapa trivsel och bryr sig om - utan att lägga sig i.

Lägenheterna skall också ge trygghet
Eftersom boendeformen ska ge möjlighet att klara sig själv är lägenheterna anpassade för äldre personer. Bredare dörröppningar, inga trösklar, stora badrum och lägenhetsförråd, stora balkonger samt olika säkerhetsdetaljer skapar en större trygghet och rörelsefrihet.

Gemensamma måltider
Om man inte har lust eller inte är så duktig på att laga mat, kan man utnyttja gårdarnas gemensamma måltid som serveras vardagar, måndag till fredag. Det är bara att beställa den hos husmor vid de tillfällen man önskar deltaga.

Samvaro och aktiviteter efter egna önskemål
I de gemensamma lokalerna skapas förutsättningar för samvaro och olika aktiviteter. Husmor, tillsammans med hyresgästernas valda Gårdsråd, tar upp och genomför egna ideer för trivsel och gemyt såsom utflykter, gymnastik, sång, underhållning mm.

På alla våra Gårdar har vi lagt ned extra omsorg på utomhusmiljön och trädgårdarna så att det blir en extra tillgång, särskilt sommartid.